در این روش طراحی طبق ضوابط طراحی نظام مهندسی قسمتی از ضریب اطمینان در بارها اثر داده می شوند و قسمتی از ضرایب اطمینان در طراحی سازه خاص مقاومتها.یعنی هم بارها بزرگ می شوند و هم مقاومت ها کاهش داده می شود. طراحی عملکردی سازه توضیح اینکه عدم اطمینانی که در طراحی وجود دارد هم ناشی از بارها و هم ناشی از مقاومت هاست.بنابراین بهتر است هر دو عدم اطمینان به صورت جداگانه در نظر گرفته شود.در این روش می توان با اگاهی بیشتر نسبت به ظرایب اطمینان طراحی و محاسبه سازه تصمیم گرفت.
در روش طراحی تنش مجاز برخورد ضریب های اطمینان به این صورت است که مقاومت ماده به ضرایب اطمینان تقسیم می شود و در محاسبات مقادیر کمتری برای مقاومت منظور می شود. مثل طراحی سازه عابر پیاده
در روش طراحی مقاومت نهایی ضرایب اطمینان در بارها ضرب می شود و بارها افزایش داده می شوند و در مقابل در محاسبات ، خود مقاومتهای اصلی وارد می شوند.این روش طراحی در روش LRFD در فولاد و در روش USD بتن در ایین نامه های آمریکا به کار گرفته می شود.
همچنین در قسمتی دیگر از مراحل طراحی سازه :
طراحی سازه ساختمانی بخش سازه عمرانی، معماری و تاسیسات این سه بخش را تشکیل می دهند. بخش عمرانی و معماری در واقع تکمیل کننده یکدیگر می باشند. سازه ساختمان به 4 قسمت تقسیم می شود که عبارت است از طراحی سازه ساختمان فولادی با دیوار برشی ، طراحی یک سازه های بتنی، طراحی سازه های چوبی و طراحی سازه بنایی.
درباره نویسنده